transformatie restauratie
anatomiegebouw
utrecht


Anatomiegebouw Utrecht,

Het imposante Anatomiegebouw in Utrecht – ook bekend als het Veterinair Anatomisch Instituut – speelt een bijzondere rol in de geschiedenis van de Nederlandse diergeneeskunde. In 1819 besluit het Rijk een Rijks Veearstenijschool op te richten. Door de centrale ligging van de stad en de grote veemarkten wordt in Utrecht 2 hectare grond aangekocht. De op het terrein aanwezige gebouwen komen in gebruik als schoolgebouwen. Vanaf 1874 moeten dierenartsen een diploma bezitten waardoor de school meer geld ter beschikking krijgt en nieuwbouw mogelijk wordt.

In 1918 ontwerpt architect Joseph Crouwel (1885-1962) – tevens bekend van het Hoofdpostkantoor aan de Neude in Utrecht – het nieuwe Anatomiegebouw in Amsterdamse School stijl. De fraai gestileerde tufstenen dierenkoppen aan zowel het exterieur als in het interieur zijn van de hand van Beelhouwer H.A. van den Eijnde. De ruimtes in het gebouw zijn gegroepeerd rondom een twee verdiepingen hoge centrale hal, voorzien van een imposant rondbogig glas-in-lood dak. De karakteristieke collegezaal en de hoge snijzaal krijgen hun functie terug in de halfronde uitbouw op het noorden voor het juiste licht en de juiste temperatuur om het werken met kadavers mogelijk te maken. In 1921 wordt het gebouw opgeleverd. Met de verhuizing van de Faculteit Diergeneeskunde in 1988 naar de Uithof verliest het gebouw echter deze functie.

In nauw overleg met onze opdrachtgever AST Farma hebben wij een plan ontwikkeld waardoor het Anatomiegebouw in ere wordt hersteld. De rijke historie zal herleven voor de huidige en toekomstige generatie dierenartsen. Een groot deel van het gebouw krijgt haar oorspronkelijke functie terug door middel van kleinschalige (na)scholing voor dierenartsen. De centrale hal zal weer gaan functioneren als kloppend hart en de oude collegezaal zal met moderne middelen in oude glorie herleven. Elementen die nog aan de historische functie herinneren worden gerestaureerd en krijgen een prominente plaats in het gebouw. Tien appartementen worden gerealiseerd in delen van het gebouw die zich daar goed voor lenen zonder het gebouw noemenswaardig te belasten. In deze nieuwe hoedanigheid wordt het Anatomiegebouw een levend eerbetoon aan de bijzondere band die de diergeneeskunde en de stad Utrecht met elkaar hebben.

Door ambitieuze restauratie van het volledige exterieur is de oorspronkelijke pracht van het gebouw blootgelegd en het Erfgoed veilig gesteld voor de volgende generaties. In 2017 wordt met dezelfde ambitie gewerkt worden de restauratie van het monumentale interieur en de realisatie van de nieuwe functies.

anatomie: oudgrieks: ἀνά (aná), op,open, en τομή (tomé), snede

 

opdrachtgever: AST Farma BV

ontwerp tm directie: Marcel Martensen

hoofdaannemer: B. van Dam

fase: Uitvoering