STARTERSWONINGEN

Starterswoningen

Het dorp Schalkwijk heeft net als veel dorpskernen te kampen met het wegtrekken van jongeren. Dit probleem wordt mede veroorzaakt door het ontbreken van betaalbare starterswoningen. De behoefte om woningen betaalbaar te houden resulteert regelmatig in het gebruik van goedkope materialen, gevels met erg weinig vensteropeningen en de toepassing van standaard detaillering.

Deze starterswoningen hebben echter een volledig zelfdragende metselwerkgevel. Door deze oplossing zijn de bouwkosten aanzienlijk gedrukt en tegelijkertijd de uitstraling versterkt. De gevels bevatten geen enkele secundaire ondersteuning, zijn nergens gedilateerd en open stootvoegen zijn niet nodig.

De gevel is een combinatie van in het werk gemetselde dragende steenspenanten en repeterende geprefabriceerde metselwerk banden. De openingen in deze gevel zijn op verschillende wijzen ingevuld met een volledige pui, een blindvenster of een combinatie van beiden. Iedere toepassing van metselwerk heeft een eigen richting en metselverband, hierdoor krijgen de gevels een vanzelfsprekende rijkdom.

Mede door deze aandacht voor de bouwmethodiek is het gelukt om de woningen, ondanks het scherpe budget, te bouwen met kwalitatieve materialen. De harde bakstenen van Duitse rivierklei, de gemoffelde aluminium puien, de steens negge en de zorgvuldige detaillering zorgen voor een robuuste uitstraling, die nog jaren blijft gewaarborgd.

Door de compositie met onregelmatige spiegeling van de slechts twee woningtypen, laten de blokken zich als een groter volume lezen, in plaats van een rijtje woningen.

 

opdrachtgever: van der gun beheer

ontwerp: marcel martensen, berry beuving

type: wonen

aannemer: jp van eesteren

constructeur: bartels

ontwerp-uitvoering: 2011-2012

fotografie: abe van ancum